Oversigt

Maleren der stadig kæmper for kvalitet

Der er gang i byggeriet over hele Danmark – også i det vestjyske, hvor Majbritts Malerfirma holder til. Firmaet har rigeligt med opgaver, så de kan ikke klage. Det er dog svært at skaffe folk, og det er endnu sværere at få optimale betingelser til at udføre et stykke kvalitetsarbejde.

Majbritts Malerfirma startede i 2007, har base i Skjern og udvidede i 2013 med en afdeling i Tarm, hvorfra de også driver en malerbutik. De to ejere, Majbritt Dueholm og Niels Væver, som også er gift privat, har yderligere fem medarbejdere. Deres kunder er både private og virksomheder, og opgaverne kommer ind via licitationer eller ved at velkendte kunder ringer og bestiller malerarbejde. De udfører stort set alle typer opgaver inden for malerfaget. Som Niels på sin charmerende vestjyske facon udtrykker det: “Vi har speciale i alt, undtagen gulve.”

Desuden har Majbritts Malerfirma slået sig op som eksperter i opsætning af fotostater. I det hele taget vil de meget gerne åbne privatkundernes øjne for, hvad der findes af kreative og innovative løsninger inden for maling, tapet og farver i stedet for glasvæv og hvide vægge. Niels indskyder: “Men det tager tid – især herude vestpå.”

Virksomheden er det største malerfirma på egnen, som igennem de sidste ti år har haft de samme ejere. Derfor har den et godt renomme som et stabilt og troværdigt malerfirma.

Majbritts Malerfirma
Fleksibel bemanding i travle perioder
Når de har travlt, benytter Majbritts Malerfirma sig af vikarer. Tidligere har Niels og Majbritt haft vikarer fra andre virksomheder end Viktech, men i foråret lærte de Lasse Cramon fra Viktech at kende. Han præsenterede dem for Viktechs bemandingskoncept, og en uge senere ringede Majbritt for at bestille to vikarer. Kort tid efter sendte Viktech to tyske malere, som hjalp virksomheden i mål med et større projekt.  

I den perfekte verden er der – ifølge Niels – ikke behov for fleksibel bemanding. Men fordi malerne er den sidste faggruppe, der kommer til, inden et projekt skal afleveres, oplever de ind imellem, at tidsplaner forskubbes. Den oprindelige deadline skal som regel stadig overholdes, og derfor kan det være nødvendigt at hente ekstra bemanding ind for at kunne få arbejdet gjort til tiden.  


Min pensel kan ikke skrue skruer i!
Ud over udfordringen med bemandingen kæmper Niels og Majbritt også en kamp for at få optimale betingelser til at udføre deres arbejde ordentligt. I dag skal et hus helst være færdigt på tre måneder. Niels mener, at et hus bør være under opførsel i et år, før det er “sundt”, dvs. gennemtørt og dermed indflytningsklart. Men de oplever ofte, at projekterne bliver tvunget igennem, og det kan ikke undgå at gå ud over kvaliteten.

Malerne er, som nævnt, de sidste håndværkere på pladsen. Det er malerne, der skal overlevere det endelige resultat, og det er malernes arbejde, der står for skud, hvis der er noget, der ikke er i orden. Ud af alle faggrupperne kan man groft sagt sige, at malerne er de eneste, der skal aflevere noget, som er i perfekt stand.

Derfor forekommer det heller ikke sjældent, at man fra byggeledelsens side forventer, at malerne udbedrer sjusk, fejl og mangler, som de andre faggrupper har efterladt. Her har Niels et helt klart princip: “Min pensel kan ikke skrue skruer i, ligesom en skruetrækker ikke kan lave penselstrøg”. Her går han ikke på kompromis. Hvis han skal udføre sit arbejde ordentligt, skal han overtage projektet, hvor der er klargjort til maleropgaverne:  

“For at vi kan gøre vores arbejde, skal underlaget være tørt og miljøet støvfrit. Og så skal vi have fred til at udføre arbejdet.”

Majbritt Dueholm, Majbritts Malerfirma
Fugtmåleren afgør det
Niels nægter at udføre arbejde, som han ikke kan stå inde for. Han har sin helt egen metode til at sikre optimale arbejdsbetingelser for sig selv, Majbritt og medarbejderne i Majbritts Malerfirma – i hvert fald i forhold til underlaget: Han bruger en fugtmåler. Hvis underlaget ikke er tørt nok ifølge forskrifterne, så sætter Niels foden i: “Jeg vil godt stadig udføre arbejdet, men kun hvis byggeledelsen formelt tager ansvar for det.”

Som regel ender det med, at byggeledelsen giver efter og sørger for, at betingelserne er til stede for, at Majbritts Malerfirma kan udføre deres arbejde korrekt.

Respekt for malerfaget
Ofte er det prisen, der har betydning for, om man får et projekt; den, der kan gøre det billigst, får opgaven. Omvendt er det udelukkende kvaliteten, man bedømmes på efterfølgende. Her har branchen en udfordring, mener Niels:

“Det er klart, vi ikke må lave karteller, men det kan heller ikke nytte noget, at vi underbyder hinanden for at få en plads på markedet.”

Niels og Majbritt sætter en stor ære i deres arbejde, og det ærgrer dem, at enkelte firmaers sjusk og mangel på respekt for malerfaget smitter af på hele branchens omdømme. Det kan også være en hård branche at være i, for som Niels siger:

“Vi ka li’ det vi laver, men vi skal kæmpe for at få lov til at lave det, vi kan li’. I min verden skal man enten konstant hidse sig op eller finde sig i at blive trådt på. Det er hårdt i længden.”  

 
Det ku’ ha’ wær’t møj wærre!
Niels og Majbritt har været tilfreds med Viktech-malerne. De er dygtige folk og har gjort et godt stykke arbejde. Der var dog en del sproglige udfordringer undervejs i projektet, da Viktech-malerne talte meget lidt dansk, og Niels og Majbritts folk kun taler meget begrænset tysk. På trods af dette mener Niels, at vi i Danmark bliver nødt til at kigge ud over landets grænser for at hente bemanding. Sprogvanskelighederne kom dog heller ikke som en overraskelse for Niels og Majbritt. De havde efterspurgt et par danske malere, men sagde ja tak, da Lasse fra Viktech ringede og fortalte, at han havde to tyske malere, som kunne starte den efterfølgende mandag.

Alt i alt har det været en positiv oplevelse for Niels og Majbritt at have malere fra Viktech. “Det ku’ ha’ wær’t møj wærre!”, som Niels siger.

Majbritt og Niels
Besøg Majbritts Malerfirma.

 

Virksomhed

Medarbejder

Vil du vide holde dig opdateret om Viktech?

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få spændende nyheder om os, vores branche og om hvordan vi i hverdagen hjælper samarbejdspartnere.

Vi sender vores nyhedsmail én gang om måneden.

Vi sender dig vores aktuelle jobtilbud.

Vi har noget for alle inden for byggeriet og industrien – i hele Danmark.

Vores jobmail udkommer hver uge og du kan altid afmelde dig, hvis dit behov skulle ændre sig.