Oversigt

Krystalkuglen: Ole Draborg og Danske Malermestres forventninger til 2018

Der er fuld damp på bygge- og installationsbranchen, og tal fra diverse brancheanalyser spår at de gyldne tider vil fortsætte i 2018. Men samtidig pipper små, kritiske røster i baggrunden om overophedning i branchen, nedjustering af forventninger, forventet fald i ordretilgang og sågar om at endnu en krise er under opsejling.

Vi har spurgt tre af de danske arbejdsgiver- og brancheforeninger, som vi i Viktech er medlem af, hvilke forventninger de har til 2018 i deres del af branchen. Her er Danske Malermestres direktør Ole Draborgs bud.

Ole Draborg, Danske Malermestre

Hvad forventer du af 2018?
Vi forventer fortsat vækst – både i malerfaget og i byggeriet generelt. Den økonomiske vækst i Danmark er endelig ved at komme lidt op i gear, og det smitter af på det fleste dele af byggeriet. Indtil nu har meget af aktiviteten været koncentreret omkring de større byer, men vi forventer, at fremgangen vil være meget bredere i det kommende år.


Hvad betyder det for Danske Malermestre, at BoligJobordningen er blevet gjort permanent?
Vi er glade for, at BoligJobordningen er blevet gjort permanent, og at det lykkedes os at overbevise politikerne om, at malerfaget naturligvis skulle med i ordningen. Desværre gælder den kun udvendigt malerarbejde, og vi har derfor en opgave med at få det indvendige arbejde med. Så længe ordningen kun omfatter udvendigt malerarbejde, er dens betydning for aktiviteten og det sorte arbejde desværre relativt beskeden. Det er ærgerligt, for dengang ordningen omfattede alt malerarbejde – også det indvendige – kunne vi konstatere, at kunderne ikke længere efterspurgte sort malerarbejde.


Mange taler om, at der er en krise på vej. Hvad mener du?
Jeg har svært ved at se en krise i horisonten. Den kommer naturligvis altid på et eller andet tidspunkt, men jeg mener ikke, at det bliver inden for de næste par år. Det, der udløste den forrige krise, var en alt for lemfældig omgang med udlån i de finansielle institutioner, og selvom adgangen til finansiering igen er blevet lettere, ser jeg ikke de samme faresignaler nu. Men jeg er naturligvis opmærksom på, at kriser ofte kommer, når man mindst forventer det.

Aktuelt har vi dog et akut problem med mangel på arbejdskraft, og det bliver kun værre i løbet af 2018. Hvis ikke der findes løsninger – også politiske – kan det bremse den danske vækst. Og desværre må vi jo konstatere, at selvom vi har vækst, så hænger Danmark noget bremsen sammenlignet med landene omkring os.


Har du et råd til danske entreprenør- og håndværksvirksomheder?
Der skal meget mere fokus på planlægning, samarbejde og respekt mellem de forskellige håndværksfag. Det kan ikke være rigtigt, at vi stadig roder rundt med de gammelkendte problemer som mangelfuld projektering, tidsplaner der skrider og håndværkere, der vader ind over hinandens rod og ødelægger hinandens arbejde, inden det afleveres. Som det finishfag malerfaget jo er, er vi desværre meget udsatte for disse ting. I en tid hvor vi kan få biler til at køre af sig selv, kan det ikke være rigtigt, at vi ikke er i stand til at planlægge og styre byggerier bedre.

Se Ole Draborg fortælle om mangel på arbejdskraft i malerfaget og Skatteminister Karsten Lauritzens bud på en løsning.


Læs TEKNIQs adm. direktør Niels Jørgen Hansens indlæg her.
Læs Dansk Byggeris cheføkønom, Bo Sandbergs indlæg her.

 

Danske Malermestre
Danske Malermestre er arbejdsgiver­forening og brancheorganisation for alle Danmarks malervirksomheder. Danske Malermestre består af 34 lav og mesterforeninger, og har sekretariat i både København og Århus.

Danske Malermestre blev dannet i 1990 som resultatet af en fusion mellem to arbejdsgiverforeninger for malere, Centralforeningen af Malermestre i Danmark (CMD) og Danske Maler­­mestres Arbejdsgiverforening (DMA).

Foreningen repræsenterer ca. 1.500 medlemmer med en samlet lønsum på ca. 1,9 mia. kr.  

Virksomhed

Medarbejder

Vil du vide holde dig opdateret om Viktech?

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få spændende nyheder om os, vores branche og om hvordan vi i hverdagen hjælper samarbejdspartnere.

Vi sender vores nyhedsmail én gang om måneden.

Vi sender dig vores aktuelle jobtilbud.

Vi har noget for alle inden for byggeriet og industrien – i hele Danmark.

Vores jobmail udkommer hver uge og du kan altid afmelde dig, hvis dit behov skulle ændre sig.