Oversigt

Krystalkuglen: Niels Jørgen Hansens og TEKNIQs forventninger til 2018

Der er fuld damp på bygge- og installationsbranchen, og tal fra diverse brancheanalyser spår at de gyldne tider vil fortsætte i 2018. Men samtidig pipper små, kritiske røster i baggrunden om overophedning i branchen, nedjustering af forventninger, forventet fald i ordretilgang og sågar om at endnu en krise er under opsejling.

Vi har spurgt tre af de danske arbejdsgiver- og brancheforeninger, som vi i Viktech er medlem af, hvilke forventninger de har til 2018 i deres del af branchen. Her er TEKNIQs adm. direktør Niels Jørgen Hansens bud.

TEKNIQs Niels Jørgen Hansen 
Hvad forventer du af 2018?
Det ser heldigvis ud til, at den økonomiske vækst i Danmark har bidt sig fast og vil fortsætte i 2018 i et behersket tempo, hvor installationsbranchen har mulighed for at omstille sig i takt med, at efterspørgslen stiger.  

Set fra min stol er det også positivt, at de tekniske installationer hele tiden kommer til at fylde mere i byggeriet. Og vi oplever, at der gradvist bliver en større forståelse af, hvor vigtigt det er, at installatørerne inddrages tidligere i byggeprojekterne.

Hvad betyder det for TEKNIQ, at BoligJobordningen er blevet gjort permanent?
Først og fremmest så er det positivt, at ordningen er blev gjort permanent. Det betyder, at både boligejerne og håndværksvirksomhederne kender de økonomiske rammer for de kommende år, når de skal energirenovere. I forhold til nybyg skulle ordningen dog nok have haft en mere markant størrelse, hvis den for alvor skulle have effekt.

Alle erfaringer og undersøgelser viser, at netop økonomien spiller en afgørende rolle, når vi overvejer, om de grønne ambitioner skal realiseres. Her er en permanent boligjobordning et vigtigt signal at sende.

Mange taler om, at der er en krise på vej. Hvad mener du?
Jeg mener ikke, der er nogen grund til at tænde advarselslamperne endnu. Der er ingen tvivl om, at det bliver en central udfordring for bl.a. installationsbranchen at sikre den nødvendige arbejdsstyrke.

Men det er værd at understrege, at selvom vi godt kan mærke, at der er rift om de dygtige faglærte medarbejdere, så er vi ikke i samme paniksituation som i 2008. Virksomhederne bruger i dag mere bevidst en række forskellige virkemidler til at skaffe arbejdskraft.

Har du et råd til danske entreprenør- og håndværksvirksomheder? 
Der er ingen tvivl om, at der er brug for fortsat at arbejde på at øge produktiviteten i byggebranchen i almindelighed og i installationsbranchen i særdeleshed. Det stiller store krav til virksomhederne, som får brug for i endnu højere grad at benytte de forskellige digitale hjælpemidler, der allerede findes og uden tvivl kommer til i 2018.


Læs Danske Malermestres direktør Ole Draborgs indlæg her.
Læs Dansk Byggeris cheføkønom, Bo Sandbergs indlæg her.


TEKNIQ

TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 44.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 47 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område. 

Virksomhed

Medarbejder

Vil du vide holde dig opdateret om Viktech?

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få spændende nyheder om os, vores branche og om hvordan vi i hverdagen hjælper samarbejdspartnere.

Vi sender vores nyhedsmail én gang om måneden.

Vi sender dig vores aktuelle jobtilbud.

Vi har noget for alle inden for byggeriet og industrien – i hele Danmark.

Vores jobmail udkommer hver uge og du kan altid afmelde dig, hvis dit behov skulle ændre sig.