Oversigt

Få styr på bemandingen – eller vink farvel til projekter og profit

Hører du til dem, der kun vil benytte danske faglærte håndværkere? Det gjorde vi også engang. Jeg er direktør for Viktech; et vikar og bemandingsbureau som ansætter og udlejer faglærte håndværkere til byggeri og industri i Danmark. Da vi startede Viktech, havde vi en vision om kun at ansætte danske håndværkere. Det er nemt! Der er ingen sprogbarrierer eller administrativt bøvl i forhold til skatte- og boligforhold osv. Men vi måtte sadle om. 

Sagen er den, at vi ikke har den fornødne kapacitet i Danmark til at kunne bemande nuværende og fremtidige projekter i industrien og bygge- og energibranchen udelukkende med danske håndværkere. Hvis ikke vi henter medarbejdere syd for grænsen, kan vi ikke levere mandskab nok til de mange byggeprojekter. Derfor må vi være agile og omstillingsparate, og det samme må du! I hvert fald, hvis du vil byde ind på projekterne og have del i fortjenesten.

Udfordringer, fordomme og sprogbarrierer er der nok af! Men det er arrogant at antage, at der er sammenhæng mellem kvalifikationer og nationalitet. Vi har et valg: Vil vi hænge os i udfordringerne (og tabe kampen om projekterne) eller vil vi ændre vores syn på udenlandske medarbejdere (og være konkurrencedygtige)?

Ud over potentielle sproglige udfordringer, er der også en administrativ pukkel forbundet med at ansætte medarbejdere med andre nationaliteter end dansk. Men Viktechs kunder og medarbejdere fritages for en stor del af byrden, fordi vi hjælper med papirarbejdet. Når vi ansætter håndværkere fra udlandet, hjælper vi med at ansøge om et dansk skattenummer og med at lave en forskudsregistrering af medarbejderens indkomst hos SKAT. Herefter kan vi ansøge om sygesikring i Danmark og EU på vegne af medarbejderen. Vi tilbyder også bolig – under ordnede forhold – til udenlandske medarbejdere, som typisk har bopæl langt fra arbejdsstedet. Det er nemt for Viktechs kunder og medarbejdere.

I dag er 60 % af Viktechs medarbejdere danske håndværkere, 20 % er tyskere, 15 % er polakker og 5 % er øvrige nationaliteter.

Faktum er, at hvis ikke vi ændrer vores indstilling til udenlandsk arbejdskraft, så taber vi konkurrencen om projekterne til større europæiske entreprenører. Dermed ryger profitten uden om både dine lommer og den danske statskasse.

Tænk over det! Holder du fast i, at du kun vil benytte danske håndværkere?

Virksomhed

Medarbejder

Vil du vide holde dig opdateret om Viktech?

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få spændende nyheder om os, vores branche og om hvordan vi i hverdagen hjælper samarbejdspartnere.

Vi sender vores nyhedsmail én gang om måneden.

Vi sender dig vores aktuelle jobtilbud.

Vi har noget for alle inden for byggeriet og industrien – i hele Danmark.

Vores jobmail udkommer hver uge og du kan altid afmelde dig, hvis dit behov skulle ændre sig.